Niemcy - kraina kartofla?
Jak wszyscy wiemy ziemniaki pochodzą z Ameryki
Południowej. Inkowie już ponad 2000 lat temu uprawiali je w Andach na wyższych
partiach gór (powyżej 3000 m n.p.m.) gdzie warunki były trudne, a gleba jałowa.
Ziemniaki lepiej znosiły chłód i ubogą ziemię niż równie popularna w Ameryce
Południowej kukurydza.
Po odkryciu
Ameryki przez Kolumba w 1492 r., w XVI wieku ziemniaki przybyły do Europy wraz
z hiszpańskimi żeglarzami. Następnie nasza bulwa dotarła przez Hiszpanię do
Francji, Anglii oraz Włoch, rozprzestrzeniając się na kolejne kraje. Początkowo
jednak ziemniaki nie były uważane przez Europejczyków za pożywienie. Król
hiszpański w XVI wieku wysłał choremu papieżowi do Rzymu ziemniaki jako owoce
lecznicze. Ponieważ ta dziwna bulwa przypominała cenne trufle i rosła tak samo
jak one, pod ziemią, Włosi nazwali je "tartufo". Papież przekazał
kilka "tartuffli" do Holandii, gdzie w 1588 r. wzbudziły
zainteresowanie słynnego botanika Clusiusa. To on je następnie rozmnożył i
przeniósł do europejskich ogrodów botanicznych. Były uprawiane jako pięknie
kwitnące egzotyczne rośliny ozdobne.
Do Niemiec kartofle trafiły w pierwszej
połowie XVII wieku. Nazwa została w obszarze niemieckojęzycznym przekształcona
na Kartoffleln.
Tak więc w Niemczech mamy Kartoffel, w
Niemczech Południowych i Austrii Erdapfel, „ziemne jabłko”, rzadziej Erdbirne,
„ziemną gruszkę”, a w niemieckojęzycznej Szwajcarii – Erdöpfel lub Härdöpfel
(goethe.de).
Niemieccy chłopi nie byli entuzjastami tej rośliny, nazywali ziemniaka „diabelskim zielem”.
W 1746 r. Fryderyk
Wielki dostrzegł jednak zalety kartofla i wydał "rozkaz
ziemniaczany", który nakazywał sceptycznym rolnikom uprawę ziemniaków pod
groźbą kary. Legenda głosi, ze król nakazał swoim żołnierzom… pilnować pól
ziemniaczanych. Dzięki temu ziemniaki stały się szczególnie interesujące.
Zakazane rzeczy smakują przecież lepiej!
Jednak dopiero na
początku XIX wieku ziemniak stał się jednym z najważniejszych produktów
spożywczych w Europie. Dziś ciężko wyobrazić sobie niemiecką kuchnię bez
ziemniaka. Jest to podstawowy produkt spożywczy i składnik wielu typowo
niemieckich potraw. Występuje w niemieckiej kuchni w wielu pysznych odsłonach:
ziemniaki gotowane, ziemniaki w mundurkach, knedle (Kartoffelknödel), placki
ziemniaczane, ziemniaki smażone na patelni (Bratkartoffeln), krokiety oraz
królowa niemieckich sałatek „Kartoffelsalad”.
- Festkochend - są zwięzłe, zawierają
mało skrobi,
- Vorwiegend Festkochend - ziemniaki
uniwersalne, średniozwięzłe, nie rozsypujące się
- Mehligkochend - zawierają dużo skrobi,
rozpadające się.
Morgens rund,
mittags gestampft,
abends in Scheiben,
dabei soll´s bleiben.
Es ist gesund.
W tłumaczeniu
Agnieszki Kowaluk:
Okrąglutki rano,
w południe tłuczony,
wieczorem smażonego nie masz nic lepszego.
Toż to zdrowie samo.
- Każdy Niemiec zjada średnio 57 kilogramów rocznie.
- Ziemniak stołowy składa się w prawie 78% z wody i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego ma tylko kilka kalorii. Zawiera jednak wiele minerałów i witamin: 17 miligramów na 100 gramów witaminy C, czyli więcej niż jabłko.
- Rok 2008 został ogłoszony Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka w celu podniesienia świadomości ludzi na temat jego walorów.
- 19 sierpnia w Niemczech obchodzony jest Dzień Kartofla.
- w Monachium znajduje się Muzeum Ziemniaka, poświęcone jest ziemniakowi wyłącznie w aspekcie sztuki i historii sztuki.
Polecamy publikacje dostępne w naszej bibliotece:
Die Deutschen und ihre Küche |
Gute Karten : Deutschland, wie Sie es noch nie gesehen haben |
Kulturgeschichte der deutschen Küche |
Rezepte aus der guten Ostpreußischen Küche |
Ziemniak na różne sposoby |